Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Gyöngy

Az ásvány ékszerek között különleges helyet foglalnak el a gyöngyből készült ékszerek. Ezeket ugyanis kagylók vagy esetenként csigák hozzák létre. Tulajdonképpen a gyöngy egy védekező reakció valamilyen idegen testel szemben, ami a kagyló belsejébe jutott.

Többféle képen lehet a gyöngyöket osztályozni. Léteznek az igaz gyöngyök, amik emberi beavatkozás nélkül jönnek létre, valamint a tenyésztett gyöngyök. Ennek lényege, hogy mesterségesen helyeznek el idegen anyagot a kagylóban. Ma már nem igazán beszélhetünk természetes úton keletkezett gyöngyökről, a kereskedelemben található gyöngyök 99% tenyésztett. A tenyésztett gyöngyök is természetes gyöngyöknek minősülnek, még ha emberi bevatkozás erdménye képen jöttek is létre.

A tenyésztett gyöngyök is több félék lehetnek: Megkülönböztetünk édes vízi és sós vízi (akoya) gyöngyöket, keletkezési helyüktől függően.

A mag beültetése a kagylóba rendkívül ügyes kezet igényel. Egy kagylóba akár több gyöngy is beoltható, így eredményesebbé válik a folyamat. Az így beoltott kagylókat kagylórekeszekben vissza engedik a vízbe, és éveken át gondozzák őket (pl. évente többször eltávolítják a hínárt a felszínükről)

A gyöngyház réteg növekedési sebessége változó lehet. De igen erősen befolyásolja a gyöngy minőségét, hogy hány évig is tartották a kagylót a vízben.

Aratáskor kiveszik a gyöngyöket a kagylóból, megmossák, szárítják, végül szín méret és minőség alapján osztályozzák.

Mivel a gyöngy ékszerek organikus eredetűek, ezért rendkívül érzékenyek a vegyszerekkel szemben. Sőt hajlamosak lehetnek a kiszáradásra is.

2020-06-02

A lótusz, mint szimbólum

Számtalan helyen találkozhatunk vele, de mi a pontos jelentése?

Gyakori művészi és spirituális szimbólum, már az ókori Egyiptomban is felbukkan, Indiában és Kínában hagyományosan a legszentebb virágnak tartják. Az utóbbi országban már a buddhizmus elterjedése előtt is ismeretes volt, de a buddhista hit elterjedésével vált az egyik legfontosabb spirituális jelképpé.

Az alábbi jelentéseket társítják hozzá: tisztaság, hit, igazság, szépség, lelki felemelkedés. 

A szimbólum isteni energiákkal való társítása egyértelmű. Számos hindu istenséget ábrázolnak lótusvirággal, illetve az indiai könyvek a koronacsakrát "ezerszirmú lótusz"-ként írják le, ezzel is utalva arra, hogy valami felsőbbrendű tudást és tisztaságot jelképez. 

A rózsakvarcból készült lótusz a nőiesség és a tiszta szerelem szimbóluma. 

 

2020-03-11